Egy hívás is segít!

1358

Egy hívás 250 forint adományt jelent.

osztondij@jobbadni.hu /

Bíráló bizottság

A program fővédnökei az idei évben:

Gergely István, a program fővédnöke

Kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó. A Budapesti Honvéd Sportegyesület és a Magyar Vízilabda Szövetség elnökségi tagja. 2013 óta Benedek Tibor szövetségi kapitány mellett a magyar válogatott kapusedzője és csapatvezetője. A sportoló gyerekek közül fogja majd értékelni a legtehetségesebb pályázókat.

„Mint olimpiai bajnok pontosan tudom, hogy ahhoz, hogy egy tehetség kibontakozhasson, hogy elérhessük a céljainkat meg kell ragadnunk a lehetőségeket. Ebből sajnos nincs sok. Szeretném, ha ezen a programon keresztül minél több gyereknek lehetőséget tudnánk adni arra, hogy önmaga lehessen és egy esélyt kapjon a bizonyításra, hogy tud élni a lehetőséggel.„

Simon András (képzőművészet)

1958- ben születtem Budapesten. Szüleim mélyen hívő  keresztények voltak és ennek köszönhetően bátyámmal és húgommal  egy szerető szívű családban nőhettem fel.  A képző és Iparművészeti Szakközépiskola elvégzése után két alkalommal is sikertelenül jelentkeztem a művészeti főiskolákra, így eldöntöttem, hogy a nagy művész elődök tanulmányozásával és Isten kegyelmére támaszkodva önmagam erejéből fogok művésszé válni. A célom felé vezető göröngyös út különböző állomásain voltam éjszakai gyermekfelügyelő, áruházi takarító, kerti munkás és tankönyvillusztrátor. 1984-óta vagyok szabadfoglalkozású képzőművész. Eddig körülbelül 190 egyéni kiállításom volt  a világ négy földrészén. Igyekszem minél kevesebb vonallal minél több érzést és gondolatot kifejezni. Így váltam a köztudatban az „ egyvonalas „ grafikussá. 1985 óta írással is foglalkozom. S bár a közönség megbecsülésének köszönhetően  évtizedek óta „közönségdíjban” élek, semmilyen eredményemre és alkotásomra nem vagyok büszke, mert isten megtartó és ajándékozó szeretete nélkül még a kezemet sem tudnám felemelni.

Azért vállaltam el a Nyilas Misi Ösztöndíjprogram keretében beérkező pályamunkák zsűrizését, hogy ezáltal is segíthessem a támogatásra érdemes tehetséges gyermekeket.  A Bibliában azt olvassuk, hogy a hit hallás útján terjed. A képzőművészeti tehetség viszont csak látás útján terjedhet és kaphat támogatást a kibontakozáshoz. Zsűri társaimmal együtt „látó emberként” szeretnék a felfedezésre váró tehetséges gyermekek mellé állni.

 

Pintér Béla (zeneművészet)

Pintér Béla keresztény dalszerző, énekes. Élete céljának a Jézus Krisztusról szóló örömhír megosztását tartja.

Az elmúlt 25 évben 300 dalt szerzett, 34 lemezt adott ki, melyek kivétel nélkül az evangélium üzenetét hordozzák. 

Dalaival minden korosztályt igyekszik elérni. A dalt eszköznek tekinti, a mondanivaló célba juttatásához. 

Felekezeti határok nélkül, minden keresztény közösség felé szolgál, az egyházon kívül pedig az óvodáktól az idősek, vagy épp fogyatékkal élők otthonáig hirdeti az Evangéliumot, az adott helyszín hallgatóságának megfelelő nyelvezettel. 

 

"Tehetségünket az Istentől kapjuk. Olyan ez, mint egy forrás. Feltör, megjelenik, adatik, de annak hasznosítása már gondozást, odafigyelést, törődést igényel. Megtisztelő feladat részt venni a program bíráló bizottságában, örülni az újabb és újabb forrásfeltöréseknek és bátorítani, segíteni azok további fejlődését. Isten dicsőségére, sokak örömére."

Balatoni Kata (táncművészet)

Néptáncpedagógus, neveléstudományi kutató, programgazda

 Már gyermekként körül ölelt a játék, a tánc, a dalok és teljes kulturális sokszínűségünk világa. Akkor még nem tudtam, hogy a pörgős szoknya és a népdalok lelkemben megállíthatatlan árja egyszer majd olyan eszközévé válik életemnek, mely nem csupán nekem ad lehetőséget arra, hogy kifejezzem örömöm-bánatom, hanem magam is hordozója és továbbadója lehetek ennek a csodának.

Tudományos munkásság

Sokáig táncoltam, énekeltem, játszottam, tanítottam ösztönből, azonban folyton olyan kérdésekkel találom szembe magam, amik vágyat ébresztenek bennem, hogy a tudatosság szintjére emeljem saját és pedagógiai élményeimet. Ez vezérelt az első néptáncpedagógusi diplomám megszerzésétől egészen a neveléstudományi doktori képzés befejezéséig. Hatalmas élmény felfedezni összefüggéseket, átlátni történeti mátrixokat, ráébredni a miértekre

 

Vig Balázs (Magyar nyelv és irodalom)

A Károli Gáspár Református Egyetem magyar szakán végeztem 2009-ben. A következő évben megjelent az első meseregényem a Móra Kiadónál, amit azóta négy újabb kötet követett, és az ötödik is úton van.

Azért lettem meseíró, mert nagyon jól emlékszem arra, hogy milyen voltam gyereknek, hogy milyen könyveket olvastam (vagy olvastam volna) szívesen. A meséimben szeretek a feje tetejére állítani dolgokat, például a bajuszt nem növesztette a nagypapa, hanem az utcán találta, nem a gyerekek félnek a fogorvostól, hanem a fogorvos a gyerekektől, a kalózkapitány váltságdíja nem arany, hanem egy mázsa puszi. Írtam két problémaközpontú könyvet is, amik nem mesék, hanem a mai gyerekek mai problémáiról szólnak, reményeim szerint viccesen, elgondolkodtatóan.

A könyveimmel igyekszem kikacsintani a felnőttekre is, ugyanis nagyon fontosnak tartom a párbeszédet egy családban. Bízom benne, hogy a gyerek nem marad egyedül az olvasottakkal, hanem lesz lehetősége családi körben, vagy iskolai órákon, esetleg velem egy író-olvasó találkozón megbeszélni az élményeit.

Évente körülbelül 140 könyvbemutatót tartok, bejártam az egész országot, sőt, Pozsonyban, Szabadkán, Cipruson(!) is tartottam már előadásokat. Jártam kis falvakban, és nagyvárosokban. Találkoztam igazán jómódú, és mélyszegénységben élő gyerekekkel is. A foglalkozásaim nagyon játékosak, interaktívak, ahol a gyerekek ugyanolyan kreatív energiákat szabadíthatnak fel magukban, mint amik engem vettek körbe, mikor a könyveimet írtam.

Úgy hiszem, hogy a kiemelkedés, felzárkózás egyik lehetősége a képzelőerőnk és a kreativitásunk megélése, felizzítása, és kiaknázása. Ez azonban nem megy magától, pedagógusok, könyvtárosok, művészek közös munkájára van szükség, hogy a tehetséget felfedezzük, biztassuk, és olyan támogatásban részesítsük (erkölcsi, emberi, mentori), ami kapaszkodót nyújthat a számára addig, amíg megveti lábát az általa választott területen.

Nagy örömmel vállaltam el a Magyar Református Szeretetszolgálat Nyilas Misi Ösztöndíj Programjának zsűriszékét, mert úgy gondolom, hogy a céljaink megegyeznek, és a munkánkkal segítségükre lehetünk a pályázó gyerekeknek.

Izgatottan várom a pályaműveket. Ki tudja, talán egyik-másik szerzőt néhány év múlva már nyomtatásban is olvashatjuk!

www.vigbalazs.com

Rátai Dániel (informatika)

A Leonar3Do feltalálója. A Leonar3Do a világon elsőként tette lehetővé, hogy egy teljesen átlagos személyi számítógépet komplett virtuális valóság berendezéssé lehessen alakítani. 2005-ben találmányával, a 21 éven aluli tudósok és feltalálók olimpiájaként is emlegetett Intel ISEF-en, a világ legnagyobb középiskolások számára rendezett tudományos versenyén 6 első díjat nyert Arizonában Phoenixben. Sem előtte, sem azóta nem sikerült ezt elérnie magyar indulónak. Teljesítményét ezidáig összesen 20 rangos hazai és nemzetközi díjjal jutalmazták. Többek között átvehette a Gábor Dénes-díjat, a Magyar Örökség Díjat a Magyar Tudományos Akadémián, az Intelius International Enterpreneurship díjat a New York-i tőzsdén, valamint elnyerte a The Tech Award-ot is, ami a Szilícium-völgy egyik legjelentősebb technológiai díja.

 

Tehetséggondozó programokra hatalmas szükség van. Ezt első kézből tapasztalam meg, hiszen egy hasonló programnak köszönhetem én is, hogy beindult karrierem. A Nyilas Misi Ösztöndíj Program ugyanakkor nagyon különleges kezdeményezés még a szerencsére rendkívül színes hazai tehetséggondozó kezdeményezések palettáján is. Nem csak arra helyezi a hangsúlyt, hogy tehetségeket támogasson és abszolút értékben mérje a teljesítményt, hanem arra is, hogy azokat a tehetségeket juttassa lehetőséghez, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. Amikor felkerestek a program szervezői, és megismetem a részleteket is, tudtam, hogy a csapat mellett van a helyem. Közvetve, vagy közvetlenül olyan diákoknak, pedagógusoknak és családoknak nyújthatunk anyagi illetve erkölcsi támogatás, akik nem csak szakmai, hanem emberi értelemben is rendkívüli minőséget képviselnek. És ez fantasztikus érzés.

Fedorszki Ádám [matematika]

Jelenleg az Eötvös Loránd Tudományegyetem matematika szakos hallgatója és az ELTE Márton Áron Szakkollégium ösztöndíjas kutatója vagyok, a matematikai tehetséggondozás elősegítésének témakörével foglalkozom. Emellett többször voltam matematikai tehetséggondozó programok előadója és gyakorlatvezetője, részt veszek kárpátaljai és nemzetközi versenyek javító bizottságában, valamint versenyfeladatok beküldésével is foglalkozom. 

Az általános és középiskolás éveim alatt számos hazai és nemzetközi versenyen vettem részt matematikából, amelyekről kimagasló eredményekkel tértem vissza. A saját versenyzésem alatt tapasztaltam, hogy nem elegendő a talentum, amivel az Úr Isten megajándékozott. Kell mellé nagyon sok elszántság, céltudatosság, kemény és fáradságos munka. Mindezek mellett pedig nagyon fontos a tehetség felismerése, felkarolása és támogatása.

Nagy örömmel tettem eleget a Nyilas Misi Ösztöndíj Program felkérésének, hogy részt vegyek a pályázatok elbírálásában. Hálás vagyok Istennek, hogy lehetőséget biztosít ilyen program működéséhez. Nekem nagyon sokat segítettek az ehhez hasonló programok a fejlődésben. Nem állítom, hogy a jó eredményekhez és a sikerhez vezető út  könnyű, de megéri tenni, megragadni az alkalmakat és küzdeni  a céljaink elérése érdekében! Külön öröm számomra, hogy ez a program azon diákoknak szeretne segíteni, akiknek talán ez az egyetlen esélyük arra, hogy megismerjük őket és ezáltal segítsük, motiváljuk  tanulásukat. 

"Bármilyen tehetséges legyen is valaki, Isten kegyelmétől függ, hogy képességeit kibontakoztathajta-e, vagy legszebb álmai szétfoszlanak a semmibe."- mondta Kenneth Roberts író. Kívánom, hogy Isten kegyelme minden tehetséget segítsen a kibontakozásban és az előbbrejutásban!

Kovács Csilla (zeneművészet)

Jelenleg az egri Eszterházy Károly Egyetem hangképzés tanára, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szerzett művész- és művész-tanári diplomát dal- és oratórium énekművész szakon. 2017. szeptembere óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem DLA- ének doktori program hallgatója. Számos operaelőadás és különféle koncertek szólistájaként vesz részt aktívan a komolyzenei életben. 

 

"Számomra nagy öröm, hogy a pályázatok révén megismerhetem a felnövekvő fiatalok tehetségét, igyekezetét és szorgalmát a határon túlról is, mindezt úgy, hogy jómagam is kárpátaljai születésű vagyok. Sok sikert kívánok minden pályázónak szeretettel!"